VCA
Zonder E-learning

Cursus VCA voor Code 95 in één dag  in Ede of Arnhem

Steeds meer werknemers moeten het basisveiligheidscertificaat VCA bezitten. Ook voor chauffeurs is het VCA certificaat steeds vaker verplicht als er bijvoorbeeld geladen of gelost moet worden op een grote bouwplaats of een bedrijventerrein.

Kosten VCA cursus

In Ede en Arnhem organiseren wij regelmatig cursussen voor het certificaat VCA Basis. De cursus of herhalingscursus VCA kan meetellen voor Code 95, maar kan ook los gevolgd worden. De opleiding bestaat uit 1 zaterdag en bij voldoende aanmeldingen wordt het examen aan het einde van de dag afgenomen.

Deze cursus (inclusief lunch en registratiekosten) kost € 269,00 (BTW-vrij).

Voor de volledige verplichte nascholingsuren kan de VCA cursus heel eenvoudig worden gecombineerd met één van onze andere nascholingscursussen zoals de ADR cursus.
(officiële cursusnaam volgens CCV: basisveiligheid VCA 2 dagdelen U05-2)

Snel en eenvoudig een VCA cursus boeken bij Dam
Regel het direct
Boek deze VCA cursus

Omschrijving 1 daagse klassikale cursus om veilig en verantwoord te werk te gaan

De voordelen
Cursus VCA bij Dam
 • Basisveiligheidscertificaat VCA voor steeds meer werknemers verplicht
 • Te volgen als onderdeel van Code 95 en als losse cursus
 • Opleiding in 1 dag inclusief examen
 • Telt mee als 7 theoretische nascholingsuren voor Code 95
 • € 100,00 SOOB subsidie mogelijk!
 • Particulieren betalen bij ons geen BTW! 21% BTW? Weg ermee!
 • De scherpste prijs!

VCA (U05)

269,00 BTW-vrij

Spoedcursus op zaterdag voor het certificaat VCA basis. De cursus telt mee als 7 nascholingsuren.
Genoemde prijs is inclusief examen, inclusief leerboek, inclusief afmeldkosten bij het CCV, inclusief lunch en inclusief BTW. Bij ons dus geen verrassingen!

 • Te volgen als onderdeel van Code 95 en als losse cursus
 • Opleiding in 1 dag inclusief examen
 • Telt mee als 7 theoretische nascholingsuren voor Code 95

 

Code 95 theorie

Plannen en bestellen

VCA (U05)

Vind je in onderstaande lijst geen geschikte datum? Neem dan contact met ons op en we plannen samen een datum naar wens!

Daarom je VCA certificaat halen bij Dam!

 • SOOB-subsidie mogelijk (€ 100,00)
 • VCA-certificaat in 1 dag
 • Aan het eind van de dag doe je examen
 • Particulieren betalen bij ons geen BTW! 21% BTW? Weg ermee!
 • Makkelijk te combineren met onze andere Code 95 cursussen
Veel gestelde vragen
Zijn er vrijstellingen voor het volgen van Code 95 cursussen?
Vrijwel iedereen die beroepsmatig met een vrachtauto of touringcar wil blijven rijden is verplicht elke 5 jaar 35 uur nascholing te volgen. Dit betreft 4 theoriecursussen en 1 praktijkcursus. Een actueel overzicht van vrijstellingen vindt u hier: https://www.ilent.nl/onderwerpen/code-95-rijbewijs-vrachtwagen/documenten/publicaties/2017/2/01/uitgezonderd-van-code-95-verplichtingen  
Is er een maximum gesteld aan het aantal te volgen cursussen met E-learning?
Tot 1 juli 2021 geldt er geen maximum. U kunt dus alle 5 cursussen met E-learning volgen. Na 1 juli 2021 mogen er maximaal 3 cursussen met E-learning gevolgd worden. Deze moeten dan dus aangevuld worden met 2 cursussen zonder e-learning  
Krijg ik een bewijs van deelname?
Na afloop van de nascholingscursus ontvangt u van ons een certificaat. De nascholingsuren worden door ons bij het CCV geregistreerd.
Wanneer kan ik aan een cursus meedoen?
Als u in het bezit bent van het vrachtauto of touringcarrijbewijs en u wilt dit beroepsmatig blijven gebruiken. U moet het genoemde rijbewijs uiteraard ook meenemen naar de cursus!
Hoeveel thuisstudie is noodzakelijk?
Alleen vooor de nascholingscursussen met E-learning is 4,5 uur thuisstudie (E-learning) per cursus verplicht. Voor de nascholingscursussen zonder E-learning is er geen thuisstudie noodzakelijk m.u.v de ADR cursus. Bij de ADR cursus moet u rekening houden met 4 a 5 uur thuisstudie.  
Waarom moet ik nascholing volgen?
De Richtlijn Vakbekwaamheid verplicht iedereen die in het bezit is van een C of D rijbewijs (met Code 95) nascholing te volgen. Als u niet elke 5 jaar voldoet aan deze verplichting, verloopt uw Code 95 en mag u geen beroepsvervoer meer verrichten.  
Hoeveel nascholing moet ik volgen?
Iedere 5 jaar moet u 35 uur nascholing volgen. Van de 35 uur dient u minimaal  7 uur een praktijktraining te volgen.
Moet ik een examen doen voor de nascholing?
Voor de meeste nascholingscursussen hoeft u geen examen te doen. Het gaat vaak alleen om het volgen van cursusuren. Bij een aantal cursussen is een examen wel verplicht. Dit is het geval bij het ADR certificaat. U doet dan examen bij het CBR. Het ADR examen duurt 45 minuten en bestaat uit 25 vragen waarvan u er 18 of meer goed moet hebben. Ook voor het VCA certificaat doet u een examen. Het VCA examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 vragen. Per vraag kunt u 100 punten scoren. Bij 2580 punten of meer ontvangt u het certificaat "Basisveiligheid VCA" Als u bij ons het heftruckcertificaat met SOOB-subsidie volgt dan wordt er aan het einde van de opleidingsdag ook een toets afgenomen. De toets duurt 90 minuten, bestaat uit 34 opdrachten waarvan er 23 voldoende moeten worden uitgevoerd.
Ik heb meer nascholing gevolgd dan nodig is, mag ik dit opsparen voor de volgende nascholingsperiode?
Wanneer u meer nascholingsuren heeft gevolgd dan de verplichte 35 uur dan vervallen deze extra gevolgde uren zodra uw code 95 verlengd wordt. U kunt deze meer-uren niet opsparen voor een volgende periode.
Vanaf welke datum mag ik beginnen met het opbouwen van (nieuwe) nascholingsuren voor de volgende periode van de nascholing?
U kunt weer beginnen vanaf de einddatum van de code 95 op uw rijbewijs minus 5 jaar.
Kan ik twee of meer keer dezelfde cursus doen?
Ja dit mag nog tot 1 juli 2021. Alle keren telt de cursus mee voor de nascholing, als u maar voldoet aan de eis van tenminste één praktijktraining. Let op: vanaf 1 juli 2021 mag je maximaal 2 keer dezelfde cursus volgen in een cyclus van 5 jaar! Pas op: een nascholingscursus die voor meer dan 7 uur meetelt (bij ons is dat enkel de ADR cursus) mag in een cyclus van 5 jaar niet dubbel gevolgd worden!

Is je vraag niet beantwoord?

We staan voor je klaar. Neem contact op met ons via e-mail of telefoon.

Wij zijn Dam. Dit kun je verwachten.

Altijd de nummer 1

De grootste rij- en opleidingsschool van Gelderland wordt je niet zomaar. Nu willen we die blijven ook!

Goed voor elkaar

Iets nieuws leren vergt inzet, niet alleen van de leeerling maar ook van ons. Teamwork dus!

Omdat je het beste wil

Met 45 jaar ervaring en de expertise op het gebied van alle opleidingen in mobiliteit, is DAM de beste keuze voor jouw scholing.